Algemene voorwaarden; zelf opstellen of laten doen?

Algemene voorwaarden geven je een zeker gevoel als ondernemer. Alsof je de hele wereld aankunt. Toch heeft niet iedere ondernemer vanaf de start algemene voorwaarden. En sommige ondernemers kiezen ervoor om de algemene voorwaarden zelf op te stellen met een voorbeeld. Maar is dat nou wel zo handig? Ben je dan wel beschermd tegen elk conflict? En wat als je algemene voorwaarden laat opstellen? Waar moet je dan op letten?

In deze blog vertel ik je alles over waarom algemene voorwaarden zo belangrijk zijn. En geef ik je uitgebreid antwoord op de vraag of je zelf algemene voorwaarden kunt opstellen. Ook laat ik je zien welke onderdelen er bijna altijd wel terugkomen in dit document. 

Wat als ik geen algemene voorwaarden heb?

Als ondernemer komt er ontzettend veel op je af. Je bent druk met je marketing, sales, zichtbaarheid en administratie. Elke dag is er wel iets te doen. Stel nou dat je geen algemene voorwaarden hebt en je komt in een conflict met je klant. Omdat die de opdracht wil beëindigen of niet tevreden is met het resultaat.  

Dan moet je ook voor jurist gaan spelen. Je raakt in paniek en voelt onrust. Je klant eist een schadevergoeding en jij gaat akkoord omdat je niet weet wat je moet doen. En dat allemaal omdat je geen algemene voorwaarden hebt, zonde toch?

Waarom zijn algemene voorwaarden belangrijk?

Algemene voorwaarden nemen alle zorgen bij je weg. Het timmert juridisch al jouw onzekerheden dicht: annulering, aansprakelijkheid, garantie en overmacht. Voordat je een samenwerking aangaat ervaar je dus geen stress of onrust meer. Want je weet dat je sterk in je schoenen staat en je je kunt focussen op je onderneming. Algemene voorwaarden zijn niet verplicht, maar wel ontzettend belangrijk voor je gemoedstoestand en zekerheid.

Kan ik zelf algemene voorwaarden opstellen?

Dit is een instinker. Je kunt namelijk prima zelf algemene voorwaarden opstellen, bijvoorbeeld via een gratis generator. Maar de vraag is dan: doet dit belangrijke document dan goed z’n werk? Nee. Want er zijn zo ontzettend veel kanten die je op kunt met deze voorwaarden. Elke onderneming, werkwijze en dienst is uniek. En dat is waar de waarde van een jurist om de hoek komt kijken. Die weet precies waar de conflicten kunnen ontstaan en welke voorwaarden jou gaan helpen met ondernemen. Daar kan geen gratis generator tegenop.

Kan je algemene voorwaarden kopiëren?

Ga je dit zonder gratis generator doen en kopieer je de algemene voorwaarden van collega’s? Naast dat dit zonder juridische kennis ontzettend veel uitzoekwerk kost, is het kopiëren verboden. Op het document van een ander zitten auteursrechten, en daar wil je niet aankomen. 

Waar moet je op letten bij algemene voorwaarden?

Natuurlijk is elke onderneming uniek. Daarom is er geen standaard template voor de algemene voorwaarden. Het is maar net waar jij behoefte aan hebt. 

Er zijn wel een aantal onderdelen die vaak terugkomen: de facturatie en betalingstermijn, annulering van een opdracht voor bepaalde tijd of proefperiode, afspraken over de feedbackrondes, aansprakelijkheid of wanprestatie.

Dus: algemene voorwaarden zelf opstellen of laten doen?

Mijn advies is om de algemene voorwaarden door een jurist op te laten stellen. Dan weet je zeker dat dit document op maat gemaakt is. Het past dan helemaal bij jouw onderneming en werkwijze. Je hoeft je geen zorgen te maken en nog beter: het kost je geen tijd! Als je er toch voor kiest om het zelf te doen, ben je er dan van bewust dat het juridisch niet 100% dichtgetimmerd is. En dat je bij een conflict nog steeds niet weet wat je rechten zijn. 

Wil jij algemene voorwaarden waar jij alle ins en outs van begrijpt en een zelfverzekerd gevoel van krijgt? Maak dan hier direct een afspraak en dan gaan we kennismaken!